
HR411® Tip of the Week
I-9 Forms: Test Your Knowledge

Q: What is the Form I-9? 

A: The Form I-9 is used for verifying the identity and 
employment authorization of individuals hired for 
employment in the United States. All employers must 
ensure proper completion of the I-9 form for each 
new hire. Both employees and employers (or autho-
rized representatives of the employer) must complete 
the form. On the form, an employee must attest to 
his or her employment authorization (Section 1). The 
employee must also present acceptable documents 
demonstrating their identity and employment autho-
rization. The employer must examine the employ-
ment eligibility and identity document(s) an employee 
presents to determine whether the document(s) 
reasonably appear to be genuine and to relate to the 
employee. Then, the employer must record the docu-
ment information on the form (Section 2). A list of 
acceptable documents can be found on the last page 
of the form.

Q: What is the deadline for completing the Form I-9 
for a new hire?

A: Employers must complete Section 1 of the I-9 form 
by the end of the employee’s first day of work for pay. 
Employers must complete Section 2 within 3 busi-
ness days following the first day of work for pay. For 
example, if an employee begins work on a Monday, 
Section 2 of the form must be completed by Thursday.

Q: Where do I send completed Form I-9s? 

A: Employers do not file the I-9 form with any agency. 
However, the form must be made available for inspec-
tion by authorized U.S. Government officials from the 
Department of Homeland Security (DHS), Department 
of Labor, or Department of Justice. For this reason, 

it is a best practice to retain all I-9 forms together in 
one file. Employers are required to retain the com-
pleted Form I-9 for at least three years following 
the employee’s date of hire or for one year following 
separation from the company, whichever is later.

Q: Some of our new employees aren’t able to under-
stand and complete the English version of the Form 
I-9. What can we do?

A: If an employee is unable to complete Section 1 
without assistance or if the employee needs the 
form translated, someone may assist him or her.
The preparer or translator must read the form to the 
employee, assist him or her in completing Section 1 
and have the employee sign or mark the form in the 
appropriate place. The preparer or translator must 
then complete the Preparer and/or Translator Certifi-
cation Block found within Section 1 of the form.

Note: There is a Spanish version of the Form I-9, but 
it may be filled out by employers and employees in 
Puerto Rico ONLY. However, Spanish-speaking em-
ployees in other locations may print the Spanish ver-
sion for their reference, provided they complete the 
English version of the form. Both versions are avail-
able for download in the Forms & Documents section 
of HR411’s HR Library.

Q: Do I need to fill out a Form I-9 for independent 
contractors? 

A: The requirement to complete the I-9 form extends 
to employees only. Employers should not complete an 
I-9 form for a bona fide independent contractor. Also 
exempt are persons who are employed by a contrac-
tor providing contract services (e.g., temporary agen-
cies), casual domestic workers working in a private 
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home on an irregular basis, and individuals who are 
not physically working on U.S. soil.

Q: Can I fire an employee who fails to produce the 
required documents within three business days of 
his or her start date? 

A: If an employee fails to produce the required docu-
ment or documents, or an acceptable receipt for a 
document, within three business days of their first 
day of work for pay, the employer cannot continue to 
employ the employee.

Q: Can I require new hires to present certain docu-
ments from the I-9 form’s list of acceptable docu-
ments? 

A: No. The employer may not require the employee to 
present certain documents in order to verify employ-
ment eligibility. The employee has the right to choose 
which documents to present, provided they are on the 
I-9’s List of Acceptable Documents (see the last page 
of the form).

Q: What is my responsibility concerning the authen-
ticity of document(s) presented to me? 

A: You must examine the document(s), and if they 
reasonably appear on their face to be genuine and to 
relate to the person presenting them, you must accept 
them. To do otherwise could be an unfair immigra-
tion-related employment practice. If the document(s) 
do not reasonably appear on their face to be genuine 
or to relate to the person presenting them, you must 
not accept them.

Q: What happens if I properly complete and retain a 
Form I-9 and DHS discovers that my employee is not 
actually authorized to work? 

A: If you can show that you have, in good faith, com-
plied with Form I-9 requirements, then you generally 
will not be subject to penalties, unless the govern-
ment can show that you had actual knowledge of the 
unauthorized status of the employee.

Q: A new hire said his documents were stolen. He 
presented me receipts for the replacement docu-
ments. Can I accept these?

A: A valid receipt for a replacement of a new hire’s 
lost, stolen, or damaged document is valid for 90 days 
from the date of hire. By the end of the 90 days, the 
employee must present you the actual document for 
which the receipt was issued.

Q: How do I complete Section 2 of the Form I-9 for an 
employee who has presented an acceptable receipt 
of a replacement document?

A: When the employee provides an acceptable receipt, 
enter the document title in Section 2, enter the word 
“receipt” and its document number in the “Document 
#” space, and enter the last day that the receipt is 
valid in the “Expiration Date” field. When the employee 
presents the actual document, cross out the word 
“receipt” and any accompanying document number 
and expiration date, insert the number from the actual 
document presented, and initial and date the change.

Q: We want to hire an individual for only two days. 
Must we still complete a Form I-9 for this employee?

A: Yes, you must still complete and retain a Form I-9, 
but there are two slightly different rules. For new em-
ployees who will work fewer than three business days, 
Section 1 and Section 2 must be fully completed by the 
employee’s first day of work for pay. Additionally, re-
ceipts of verification documents are never acceptable 
if employment will last fewer than 3 business days.

Q: Am I required to photocopy an employee’s I-9 
documentation?

A: In general, there is no requirement for employers 
to make photocopies of the documentation provided by 
an employee to establish his or her identity and work 
authorization. However, if you do retain copies, you 
must do so consistently for all new hires. Photocopies 
should be kept with the employee’s I-9 form.

Note: If you participate in E-Verify and the employee 
presents a document used as part of Photo Matching 
(currently the U.S. passport and passport card, Per-
manent Resident Card (Form I-551) and the Employ-
ment Authorization Document (Form I-766), you must 
retain a photocopy of the document.

Q: My new employee presented two documents, each 
containing a different last name. The employee ex-
plained that she had just gotten married and changed 
her last name. Can I accept the document with the 
different name? 

A: You may accept a document with a different name 
than the name entered in Section 1 provided that you 
resolve the question of whether the document rea-
sonably relates to the employee. You also may wish 
to attach a brief memo to the form stating the reason 
for the name discrepancy, along with any supporting 
documentation the employee provides. An employee 
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may provide documentation to support his or her 
name change, but is not required to do so. If, how-
ever, you determine that the document with a differ-
ent name does not reasonably appear to be genuine 
and to relate to her, you may ask her to provide other 
acceptable forms of documentation found on the last 
page of the I-9 form.

Q: What do I do when an employee’s employment 
authorization expires? 

A: To continue to employ an individual whose em-
ployment authorization has expired, you will need to 
re-verify him or her using Section 3 of the I-9 form. 
Re-verification must occur no later than the date that 
employment authorization expires. You may want to 
establish a calendar call-up system for employees 
whose employment authorization will expire and pro-
vide the employee with at least 90 days’ notice prior to 
the expiration date of the employment authorization. 
During the re-verification process, the employee must 
present a document from either List A or List C that 
shows either an extension of his or her initial employ-
ment authorization or new employment authorization. 
You must review this document and, if it reasonably 
appears on its face to be genuine and to relate to the 
person presenting it, enter the document title, num-
ber, and expiration date (if any), in Section 3 and sign 
in the appropriate space. Note: You may not re-verify 
an expired U S passport or passport card, an Alien 
Registration Receipt Card/Permanent Resident Card 
(Form I-551), or a List B document that has expired.

If the version of the I-9 that you used for the em-
ployee’s original verification is no longer valid, you 
must complete Section 3 of the current I-9 form upon 
re-verification and attach it to the original I-9 form. 

Q: There is a mistake on one of my employee’s Form 
I-9. How can I correct it? 

A: The preferred way to correct an I-9 form is to line 
through the portions of the form that contain incorrect 
information, and then enter the correct information. 
Initial and date your correction.

 


